Vad kostar fönsterbyte

Hur mycket det kommer att kosta att byta fönster är givetvis omöjligt att säga rakt av. Det gäller även om man vet hur många fönster det rör sig om. Kostnaden för att byta 15 fönster, exempelvis, kan variera enormt beroende på flera olika faktorer. Det gäller då fönstrens storlek, vilket material de är tillverkade i, om de är miljöklassade och så vidare. Ytterligare en viktig faktor är vilket företag som du anlitar för att montera dem. Det är självklart möjligt att montera fönstren själv, men överlag är det bättre att anlita riktiga hantverkare som kan det här med fönster för den saken.

Vilken typ av fönster?
Det finns i grund och botten tre olika material som fönster tillverkas i idag: trä, PVC-plast och aluminium. Det är också vanligt med fönster tillverkade i både trä och aluminium. Trä och PVC-fönster är de billigaste, medan fönster i aluminium är lite dyrare. För den som vill ta del av de fördelar som aluminium ger rekommenderas därför kombinerade trä- och aluminiumfönster, vilka gör att du får del av aluminiumets fördelar till ett lite lägre pris. Skillnaden i pris per fönster kommer att variera enormt, och det är inte bara materialet som spelar in, utan även glasen. Tvåglasfönster med dålig energiklass kommer att vara betydligt billigare än treglas lågenergifönster.

Vill man komma undan riktigt billigt kan det räcka med 500 kronor per fönster om de inte är alltför stora. Vill man däremot kosta på sina fönster lite extra kan de kosta uppemot 10,000 kronor för takfönster och liknande. Sedan finns det fönster i alla prisklasser däremellan. Det är i princip bara att välja hur mycket man vill betala. Samtidigt måste man dock komma ihåg att billiga fönster släpper ut betydligt mer värme än lågenergifönster, och därför kommer att öka ens kostnader för uppvärmning.

Montering
Kostnaden för att få sina fönster monterade varierar i huvudsak beroende på hur stora fönstren är, och om det rör sig om ”annorlunda” fönster som till exempel takfönster. Dessutom skiljer sig priserna för att anlita hantverkare åt var man bor i landet, med generellt högre priser i storstadsområdena. Timpriset kommer normalt att ligga på mellan 400 och 700 kronor, men sällan lägre. Om man byter fönster i hus som man äger så har man rätt till ROT-avdrag, vilket halverar arbetskostnaden. Detta gäller dock inte den som bor i bostadsrätt, då fönster anses vara föreningens och inte bostadsrättsinnehavarens ansvar.

För att få bästa pris för fönstermontering så gäller det att man letar runt lite, och undersöker vilka olika företag som sysslar med detta. Det är också bra att ta in flera offerter, för att på så vis kunna få det bästa erbjudandet. Ibland så erbjuder företagen som tillverkar och/eller säljer fönstren du vill ha också montering. Detta förenklar givetvis, och är också ofta, men långt ifrån alltid, det billigaste alternativet.