PVC-fönster

pvcPVC är en av de vanligaste plastsorterna, och har varit det i nära nog hundra år nu. Fönster med ramar av PVC är tillsammans med träfönster det vanligaste i Sverige numera. För de flesta som ska skaffa nya fönster kommer valet att stå mellan PVC-fönster och träfönster, och de båda har sina egna för- och nackdelar, vilket gör att det kan vara väldigt svårt att välja. Sedan finns det också vissa fördomar om PVC-fönster, där många automatiskt tänker att det är träfönster de vill ha. Men om man vill försöka vara rent objektiv, så är detta långtifrån alltid det bästa valet.

Fördelar med PVC-fönster
En av de första fördelarna med PVC-fönster jämfört med träfönster är att PVC-fönster av motsvarande kvalitet är billigare. Skillnaderna är dock inte gigantiska, men de finns där. Vidare så har PVC-fönster generellt ett lägre U-värde. Detta innebär enkelt uttryckt att de håller värmen bra. PVC-fönster har dessutom den fördelen att de inte kräver så mycket underhåll och har en lång livslängd.

Nackdelar med PVC-fönster
En sak som många brukar oroa sig för när det gäller PVC-fönster är brandrisken. Det är inte så att det är lätt hänt att de börjar brinna, tvärtom. Men PVC är en plast, och vid brand kommer de att utveckla en hälsofarlig gas. Dock, den gas som utvecklas från PVC-fönstren kommer endast att göra marginell skillnad vid en brand. Det andra problemet som folk brukar ha med PVC-fönster är att de inte är lika snygga som träfönster. Detta är givetvis en smaksak, och det finns numera många PVC-fönster som pryder vilket hus som helst.